ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ iPHONE 12

Η Apple πραγματοποίησε την κλασική και πολυαναμενόμενη παρουσίαση των νέων τηλεφώνων της, καθώς και του νέου HomePod mini.

Τέσσερα νέα iPhone ανακοινώθηκαν, με νέα χαρακτηριστικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους και με υποστήριξη της νέας τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών 5G (sub-6GHz και mmWave για ΗΠΑ, μόνο sub-6GHz για τις υπόλοιπες χώρες) που μπορεί να φτάσει σε ρεαλιστικές συνθήκες έως και 200 Megabit το δευτερόλεπτο, ενώ σε ιδανικές αγγίζει τα 3,5 – 4 Gigabit. Με την υποστήριξη του 5G πρωτοκόλλου όλα τα νέα iPhone θα σερφάρουν, θα «κατεβάζουν» αρχεία, φωτογραφίες, βίντεο, μουσική σχεδόν ακαριαία.

iPhone 12

Το βασικό μοντέλο της Apple για το 2020 είναι το «iPhone 12».  Έχει την ίδια διάσταση οθόνης, στις 6,1 ίντσες, συγκριτικά με το περσινό μοντέλο iPhone 11, στην πραγματικότητα όμως η οθόνη είναι εντελώς νέα. Για αρχή, η οθόνη έχει τεχνολογία «Super Retina XDR», ενώ του iPhone 11 είναι LCD IPS, και επιπλέον διαθέτει μεγαλύτερη ανάλυση 2532×1170 με πυκνότητα 460 ppi (το iPhone 11 έχει ανάλυση 1792×820 και 326ppi). Το iPhone 12 αποδίδει το χρωματικό πρότυπο HDR, Wide Color DCI-P3, έχει 2.000.000:1 λόγο αντίθεσης και φωτεινότητα από 625 nits έως 1200 nits για το HDR. Αυτά τα χαρακτηριστικά μεταφράζονται σε ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας, πιο διαυγές και ευκρινές περιεχόμενο στην καθημερινή χρήση, από σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, προβολή φωτογραφιών και βίντεο, social media έως videogames με απαράμιλλα γραφικά.

Η οθόνη όπως και ολόκληρη η συσκευή έχουν την κατάλληλη επένδυση προστασίας από δαχτυλιές και υγρά (πρότυπο IP68), ενώ η προστασία κάτω από το νερό φτάνει τα 6 μέτρα για 30 λεπτά της ώρας. Μάλιστα, όλα τα νέα iPhone έχουν τετραπλάσια αντοχή συγκριτικά με τα περσινά μοντέλα, στην ατυχή περίπτωση που το τηλέφωνο πέσει από τα χέρια.

Ο κύριος πρωταγωνιστής στο εσωτερικό δεν είναι άλλος από το κεντρικό τσιπ που ακούει φέτος στο όνομα «A14 Bionic». Όπως κάθε χρόνο που το κεντρικό τσιπ εξελίσσεται, έτσι και φέτος οι εξελίξεις είναι αρκετές. Κατασκευασμένο στα 5 νανόμετρα, με 11,8 τρισεκατομμύρια τρανζίστορς που απαρτίζουν μια CPU 6 πυρήνων, μια GPU 4 πυρήνων όπως και κυκλώματα τεχνητής νοημοσύνης – machine learning με δυνατότητα 11 τρισεκατομμυρίων πράξεων ανά δευτερόλεπτο. Εν ολίγοις, το A14 Bionic εξοπλίζει τα τέσσερα νέα μοντέλα iPhone 12 με περίσσεια δύναμη σε όλα τα επίπεδα: η χρήση Διαδικτύου και social media δεν «σκοντάφτει» πουθενά όσο βαριές κι αν είναι οι σελίδες, τα παιχνίδια αποκτούν νέο αέρα γραφικών, ενώ τα βίντεο και οι φωτογραφίες εκμεταλλεύονται όλη αυτή τη δύναμη μαζί με πολύπλοκους υπολογισμούς από την τεχνητή νοημοσύνη για ακόμα υψηλότερη λεπτομέρεια, ποιότητα και καλύτερο φωτισμό.

Περνώντας στις κάμερες του νέου iPhone 12, συναντάμε μια μπροστά και δύο πίσω. Στο πίσω μέρος λοιπόν έχουμε δύο κάμερες των 12 MegaPixel έκαστη. Η μία είναι Ultra Wide με διάφραγμα f/2.4 και 120 μοίρες πεδίο και η άλλη Wide με διάφραγμα f/1.6. Και οι δύο κάμερες έχουν ανάμεσα στα πολλά χαρακτηριστικά τους 2x οπτικό ζουμ, 5x ψηφιακό ζουμ, bokeh, σταθεροποίηση (για να μην βγαίνουν θολές οι φωτογραφίες από τη φυσική κίνηση των χεριών), φωτογραφία-πανόραμα των 63 MegaPixel, audio zoom και Smart HDR 3 για εξαιρετικά μεγάλο φάσμα ζωντανών χρωμάτων. Επίσης, φέτος έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στις κάμερες, στο ενσωματωμένο λογισμικό και στο hardware με την τεχνική Deep Fusion για καλύτερες λήψεις παντού, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Οι δυνατότητες βίντεο έχουν γίνει ακόμη καλύτερες από πέρυσι, χάρη στην υποστήριξη του προτύπου Dolby Vision (έως 30 fps). Με αυτό το πρότυπο τα χρώματα, η ευκρίνεια, η διαύγεια και οι λεπτομέρειες των λήψεων βίντεο μπορούμε να πούμε ότι φτάνουν σε επαγγελματικά επίπεδα. Παράλληλα, μπορούμε να τραβήξουμε βίντεο σε ανάλυση 4Κ φτάνοντας ακόμα και τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Στις λήψεις βίντεο έχουμε ανάμεσα σε άλλες, τις δυνατότητες 2x οπτικού ζουμ, 3x ψηφιακού ζουμ, αργής κίνησης (ανάλυση Full HD 1080p έως 240 καρέ), σταθεροποίηση εικόνας, αυτόματη εστίαση και time-lapse για νυχτερινές ώρες. Σημαντικό νέο χαρακτηριστικό είναι ότι οι λήψεις βίντεο πραγματοποιούνται αλλά και αναπαράγονται για πρώτη φορά σε iPhone με τα πρότυπα Dolby Vision, HDR10 και HLG.

Η μπροστινή κάμερα είναι των 12 MegaPixel με διάφραγμα f/2.2 και διατηρεί όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι δύο πίσω κάμερες τόσο για λήψη φωτογραφιών όσο και βίντεο. Επίσης, με τις νέες τεχνολογίες στους φακούς και το τσιπ A14 Bionic, οι selfie φωτογραφίες έχουν μεγαλύτερη λεπτομέρεια, πιο ζωντανά χρώματα, ενώ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι οι καλύτερες από όλα τα iPhone μέχρι σήμερα.

Η αναγνώριση προσώπου FaceID παραμένει ως έχει από τα προηγούμενα μοντέλα, η οποία είναι η κορυφαία στον τομέα αυτό. Η χωρητικότητα του νέου iPhone 12 είναι 64, 128 και 256 GB, ενώ θα διατίθεται σε τέσσερα χρώματα: μαύρο, λευκό, πράσινο και μπλε.

Μια πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με όλα τα iPhone που έχουν διατεθεί από το 2007 έως σήμερα, είναι ότι και τα τέσσερα νέα μοντέλα iPhone 12/mini/Pro/Pro Max δεν θα έχουν φορτιστή και ακουστικά στο πακέτο αγοράς, παρά μόνο το καλώδιο σύνδεσης USB-C το οποίο προσφέρει σύνδεση με υπολογιστή και (χαμηλής ισχύος) φόρτιση. Όποιος θέλει πιο γρήγορη φόρτιση μπορεί να προμηθευτεί τον κατάλληλο Apple φορτιστή ή κάποια συμβατή συσκευή για ασύρματη φόρτιση όπως είναι η νέα Apple MagSafe.

iPhone 12 mini

Η Apple φέτος αποφάσισε να ξαναθυμηθεί το μικρότερο μέγεθος, χωρίς όμως να θυσιάσει τίποτα άλλο εκτός από λίγες ίντσες. Το νέο, πιο μικρό μοντέλο ονομάζεται «iPhone 12 mini» και είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: mini! Έχει ακριβώς τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, τόσο όσον αφορά το κεντρικό τσιπ A14 Bionic, όσο και στις κάμερες, έχει τις ίδιες επιλογές αποθηκευτικού χώρου με το iPhone 12 (64, 128, 256 GB), ενώ διατίθεται και στα ίδια τέσσερα χρώματα.

Η βασική και μοναδική διαφορά είναι στην οθόνη: 5,4 ίντσες και ανάλυση 2340×1080 με πυκνότητα 476 ppi (δηλαδή πυκνότητα ελαφρώς καλύτερη από αυτή του iPhone 12).

Όπως και στο iPhone 12, στο πακέτο αγοράς του iPhone 12 mini δεν περιλαμβάνεται φορτιστής και ακουστικά, παρά μόνο το καλώδιο USB-C για σύνδεση με υπολογιστή και φόρτιση χαμηλής ισχύος.

iPhone 12 Pro και Pro Max

Φτάσαμε στις ναυαρχίδες, τα iPhone 12 Pro και Pro Max. Όσο αφορά το κεντρικό τσιπ, είναι το ίδιο A14 Bionic που έχουν τα iPhone 12 και iPhone 12 mini. Επίσης, έχουν την ίδια αντοχή σε χτυπήματα, πεσίματα, υγρά και κραδασμούς κατά το πρότυπο IP68. Η οθόνη του iPhone 12 Pro είναι ίδια με αυτή του «απλού» iPhone 12, 6,1 ιντσών Super Retina XDR με ανάλυση 2532×1170 και πυκνότητα 460 ppi. Στο iPhone 12 Pro Max όμως οι ομοιότητες σταματούν, καθώς η οθόνη είναι 6,7 ιντσών Super Retina XDR με ανάλυση 2778×1284 και πυκνότητα 458 ppi.

Η μεγάλη διαφορά είναι στις κάμερες: 3 + 1 τύπου «LiDAR» πίσω και 1 μπροστά. Οι τρεις κάμερες είναι: Ultra Wide των 12 MegaPixel με διάφραγμα f/2.4 και 120 μοίρες πεδίο, Wide των 12 MegaPixel με διάφραγμα f/1.6 και TelePhoto των 12 MegaPixel με διάφραγμα f/2.0 στο iPhone 12 Pro ή διάφραγμα f/2.2 στο iPhone 12 Pro Max.

Επιπλέον, δίνεται δυνατότητα για 2x οπτικό zoom-in, 2x οπτικό zoom-out, 4x οπτικό φάσμα zoom και 10x ψηφιακό zoom στο iPhone 12 Pro, ενώ στο iPhone 12 Pro Max έχουμε 2.5 οπτικό zoom-in, 2x οπτικό zoom-out, 5x οπτικό φάσμα zoom και 12x ψηφιακό zoom. Οι δυνατότητες των καμερών στα iPhone 12 Pro/Pro Max εκτείνονται συγκριτικά με τα iPhone 12 / iPhone 12 mini λόγω της εξαιρετικής ποιότητας λήψης φωτογραφιών κατά τις νυχτερινές ώρες χάρη στην επιπλέον κάμερα LiDAR (που προσφέρει και κορυφαίες επιδόσεις Επαυξημένης Πραγματικότητας  / AR). Περιλαμβάνονται όλα όσα έχουν και τα iPhone 12 / iPhone 12 mini όπως smart HDR 3, bokeh, πανόραμα 63 MegaPixel, audio zoom, ενώ επεκτείνονται ακόμα παραπάνω στα Pro και Pro Max: οπτική σταθεροποίηση εικόνας μέσω μικρο-κίνησης του αισθητήρα και Apple ProRAW. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό κάνει τεράστια διαφορά στη φωτογραφία και βίντεο, καθώς πλησιάζει πολύ κοντά σε επαγγελματικών επιπέδων ποιότητα.

Όσον αφορά στις δυνατότητες λήψης βίντεο, είναι σχεδόν ίδιες με αυτές των iPhone 12 / 12 mini, αλλά προσφέρουν κάποια στοιχεία αρκετά καλύτερα: Dolby Vision βίντεο έως 60 καρέ (αντί 30 καρέ στα 12 / mini), 2x οπτικό zoom-in (2.5x στο Pro Max), 2x οπτικό zoom-out, 4x οπτικό φάσμα zoom στο Pro (5x στο Pro Max) και  6x ψηφιακό zoom στο Pro (7x στο Pro Max). Ολοκληρώνοντας τις κάμερες των iPhone 12 Pro και Pro Max, έχουμε την μπροστινή TrueDepth κάμερα που είναι ολόιδια με αυτή των iPhone 12 και 12 mini παρέχοντας τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές στη λήψη φωτογραφιών selfie και βίντεο.

Όπως και στα άλλα νέα μοντέλα, το ίδιο ισχύει για τα iPhone 12 Pro και Pro Max. Στο πακέτο αγοράς δεν περιλαμβάνεται φορτιστής και ακουστικά, παρά μόνο το καλώδιο USB-C για σύνδεση με υπολογιστή και φόρτιση χαμηλής ισχύος. Όσοι χρήστες το επιθυμούν μπορούν να αγοράσουν κάποιον Apple φορτιστή ή μια συμβατή συσκευή ασύρματης φόρτισης.

Τέλος, το iPhone 12 Pro και Pro Max έχουν αποθηκευτικό χώρο 128, 256, 512 GB και θα διατίθενται στα χρώματα pacific blue, graphite, gold, silver.

MagSafe – HomePod mini

Η Apple ανακοίνωσε την ασύρματη μπαταρία-θήκη MagSafe 15W, σε ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων, που κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της: φορτίζει ασύρματα τα νέα iPhone και «προσκολλάται» πάνω τους μαγνητικά και με ασφάλεια (Mag – magnet, Safe). Όλα τα νέα μοντέλα iPhone 12/mini/Pro/Pro Max έχουν εξειδικευμένη τεχνολογία μαγνητών στο εσωτερικό τους, ώστε οποιαδήποτε συμβατή συσκευή ασύρματης φόρτισης (συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών MagSafe) και να επιλέξει ο χρήστης, όταν θα πάει να τοποθετήσει το τηλέφωνο π.χ. πάνω στην μπαταρία που βρίσκεται στο γραφείο, τότε θα «κεντράρει» αυτόματα το iPhone στη σωστή θέση φόρτισης. Με τους μαγνήτες, ο χρήστης δεν χρειάζεται να ασχοληθεί καθόλου με το κεντράρισμα, καθώς το τηλέφωνο «μαγνητίζεται» μόνο του στη σωστή θέση. Επίσης, θα προσφερθεί μια έκδοση MagSafe συσκευής που θα μπορεί να φορτίζει ασύρματα ταυτόχρονα iPhone και Apple Watch.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα συσκευή που παρουσιάστηκε είναι ο μικρός αδελφός του έξυπνου ηχείου HomePod, το HomePod mini. Μια μικρού μεγέθους έξυπνη «μπαλίτσα» – ηχείο, που δεν έχει να φοβηθεί σε τίποτα τον μεγάλο της αδελφό. Παρέχει τον ίδιο κρυστάλλινο ήχο, έχει Siri και μέσω αυτού μπορεί ο χρήστης να χειρίζεται διάφορες έξυπνες οικιακές συσκευές (HomeApp), ενώ μάλιστα αν πλησιάσει κοντά ένα iPhone 12/mini/Pro/Pro Max αυτόματα θα δείξει η οθόνη του ότι παίζει το HomePod mini. Μια νέα λειτουργία είναι η InfoComm, με την οποία ο χρήστης μπορεί να στείλει φωνητικό μήνυμα σε όλα τα υπόλοιπα HomePod του σπιτιού ώστε να το ακούσουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Επίσης, αν ένα HomePod βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από ένα άλλο HomePod τότε αυτομάτως και τα δύο «συνεννοούνται» μεταξύ τους ώστε να αποδίδουν στερεοφωνικό ήχο.